دندان های شیری

در این نوشته می خوانید :

اهمیت دندانهای شیری

کودک شما از حدود ۸-۶ ماهگی شروع به رویش دندانهای شیری خود می کند که تا دو سالگی به ده عدد در هر فک (جمعا” ۲۰ عدد) می رسد. علی رغم توجه کمی که در دید عموم مردم جامعه نسبت به دندان های شیری و حفظ و سلامت آنها وجود دارد، باید یادآور شد دندان‌های شیری علاوه بر عملکرد جویدن و زیبایی در حفظ و نگهداری فضای لازم برای رویش دندان‌های دائمی نقش بسیار مهمی دارند.

از آنجا که اکثر مردم این دندان‌ها را موقتی می‌دانند به آنها رسیدگی نمی‌کنند و از سلامت این دندان‌ها غافل می‌مانند، در حالی که از دست رفتن یک دندان شیری در نواحی عقب دهان به منزله از دست رفتن یک دندان دائمی است. بنابراین با افتادن دندان شیری باید حتما” با متخصص ارتودنسی مشاوره کرد و در صورت لزوم برای جایگزینی آن با فضانگهدار ارتودنسی اقدام نمود تا فضای دندان دائمی زیر آن حفظ گردد.

افتادن دندان‌های شیری

از شش‌ سالگی آغاز می‌شود و تا ۱۲ سالگی ادامه دارد، اما ممکن است این زمان یک تا دو سال نوسان داشته باشد که به هیچ وجه نگران‌کننده نیست، زیرا ریزش دندان‌ها تحت تاثیر عوامل ژنتیکی است.

مصرف قطره آهن

معمولا” جهت جلوگیری از کم خونی توسط پزشک متخصص کودکان تجویز می گردد. قطره آهن بیشتر بر تغییر رنگ دندان‌ها اثر می‌گذارد و کاملا مشخص نیست که آیا پوسیدگی دندان در کودکان واقعا به دلیل قطره آهن است یا نه زیرا بسیاری از بچه‌ها بدون اینکه از قطره آهن استفاده کنند دچار پوسیدگی دندان می‌ شوند. در هر صورت حتی اگر استفاده از قطره آهن باعث پوسیدگی دندان‌ها شود، می‌توان با شست‌وشوی مرتب دندان‌ها از آن جلوگیری کرد.

جلوگیری از پوسیدگی دندان های شیری

پدر و مادرها باید مراقبت‌های لازم از دندان‌های فرزندانشان را از حدود یک سالگی آغاز کنند و پس از هر بار شیر خوردن بچه‌ها مخصوصا شب‌ها با یک گاز تمیز سطح دندان‌ کودک را تمیز کنند و سپس آب بنوشند. کودکانی که شب‌ها با شیشه‌ شیر یا سینه مادر داخل دهان می‌خوابند بر اثر متابولیزه شدن مواد قندی شیر در دهان به بیماری‌ دچار می‌شوند که به آن سندرم شیشه‌ شیر می‌گویند.

بهتر است بچه‌ها هر شش ماه یکبار از نظر دندانی چکاپ شوند و اگر کودکی دندان‌های شیری ضعیف و مستعد پوسیدگی داشته باشد، فاصله چکاپ‌ها باید کوتاهتر شود.

عوارض کشیدن نابجای دندان شیری

موارد بسیاری دیده شده است که همکار دندانپزشک عمومی به اصرار والدین بیمار برای ردیف شدن زودهنگام دندانهای ثتایا (خصوصا” در فک پایین) اقدام به کشیدن دندانهای نیش شیری می کنند. این امر در دراز مدت استقبال از بهم ریختگی بیشتری را برای دندانهای دایمی بعدی به همراه دارد.
در مجموع میزان قابل ملاحظه ای از بهم ریختگی های دندانی در سنین بزرگسالی ناشی از عدم مراقبت صحیح از دندانهای شیری در سنین کودکی است. دندانهای شیری می بایست تا زمان رویش دندانهای دایمی زیرین داخل دهان بمانند در غیر این صورت از دست دادن زودهنگام دندانهای شیری علاوه بر بهم ریختن نظم رویش دندانهای دایمی سبب بروز مشکلات زیبایی، گوارشی و تکلم بیمار در بزرگسالی می گردد.

چنانجه دندانهای شیری به هر دلیلی از قبیل پوسیدگی بیفتند، باید با مراجعه به دندانپزشک از ابزارهایی ثابت یا متحرک با عنوان فضا نگهدار جهت حفظ فضای آنها اقدام نمود . این امر با جلوگیری از پیشرفت مشکل کمبود فضای رویش دندانهای دایمی باعث رفع نیاز و یا تسهیل ارتودنسی در آینده می گردد